Microsoft, Tableau a Qlik lídry

Gartner publikoval Magic Quadrant 2018 platforem pro Analytics and Business Intelligence (BI). Tento výzkum existuje už téměř deset let, přičemž je referenčním zejména pro firemní investice do BI technologií. Poprvé za 3 roky Gartner zredukoval množství prezentovaných platforem na 20. V kvadrantu lídrů se objevují podobně jako v minulých letech tři platformy: Microsoft, Tableau a Qlik.

Ve zprávě Gartner je zajímavé sledovat pokračující napětí mezi dvěma světy analytických a BI řešení:

  1. tradičními centristickými řešeními, založenými na centrálních datových strukturách a součinnosti IT na definici datových modelů, versus
  2. agilními samoobslužnými řešeními pro decentrální analytiku, jejichž popularita významně narostla v posledních deseti letech.

Pokud první svět řešení vykazuje meziroční poklesy již od roku 2015, druhý svět roste meziročně dvojciferným tempem. I v druhém světě se po pilotních implementacích tažených business uživateli prosazuje IT, zejména na koordinovaných plošných implementacích a řízeném škálování řešení. U mnoha platforem ale dochází k postupné konvergenci těchto dvou světů, už z toho důvodu, že většina firem využívá oba typy řešení.

Jako třetí svět právě nyní nabývá na významu směr nazývaný augmented analytics (překl. rozšířená / posílená analytika), založená na strojovém učení a umělé inteligenci nad stále rostoucími objemy dat.

Více na www.gartner.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie

Archiv příspěvků